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January 30, 2006

Mr. Bryan Smith

TCEQ

Industrial and Hazardous Waste Permits Section
MC-130

P.O. Box 13087

Austin, TX 78711-3087

RE: Waste Classification of Groundwater
Class V Injection Well Inventory Authorization Form
Camp Stanley Storage Activity, Boerne, TX

Dear Mr. Smith:

On behalf of Camp Stanley Storage Activity (CSSA), Parsons has prepared this letter in
response to your question in our December 29, 2005 telephone conversation and your
follow-up questions today regarding waste classification of groundwater at solid waste
management unit (SWMU) B-3 at CSSA.

As I mentioned in our telephone conversation, a RCRA Facility Investigation/Interim
Measures Waste Management Plan (WMP) was prepared in 2002 by CSSA which
included a determination that soil and groundwater at SWMU B-3 (the area where the
injection well will be located) does not contain a listed hazardous waste. Language from
the WMP which summarizes this determination follows:

Through the preparation of the RFA [RCRA Facility Assessment] that included a
records search and the questioning of long-term staff involved with AOC-65 and
SWMU B-3, CSSA has made a good faith effort to determine if the environmental
media contain a listed hazardous waste. (CSSA as the generator of potential
investigation and remedial wastes cannot determine that the contamination
resulted from hazardous waste because documentation regarding a source of
contamination, contaminant, or waste is unavailable or inconclusive. USEPA
regulations (and TCEQ through the adoption of the federal hazardous waste
identification regulations and guidance) provide that CSSA may assume the source,
contaminant or waste is not listed hazardous waste and, therefore, provided the
material in question does not exhibit a characteristic of hazardous waste, RCRA
management requirements for hazardous wastes do not apply.

As explained in the WMP, there are no known records available that indicate whether a
listed waste was ever “land disposed” at CSSA, therefore, CSSA determined that the
environmental media does not contain a listed hazardous waste. Additionally, the



contaminant concentrations in groundwater at the planned injection well are below the
toxicity levels established by 40 CFR 261.24 Table 1 and referenced under 30 TAC
Chapter 335 Subchapter R, and thus is not hazardous by characteristics. Therefore,
CSSA has determined that the groundwater that will be extracted and re-injected during
the pilot study at SWMU B-3 is not a hazardous waste.

The WMP was reviewed and approved by U.S. EPA Region 6 in 2002 (see attached
letter). A revised WMP has been submitted to TCEQ to address concerns related to
sampling requirements for characterization of contaminated media.

If you have any further questions regarding the hazardous classification of groundwater at
SWMU B-3 or CSSA’s Class V Injection Authorization Form, please feel free to contact
me at 512-719-6011.

Regards,

Gary Cobj, P.G.
Parsons
Attachment

cc: Glare Sanchez, CSSA
James Cannizzo, U.S. Army
Brian Siegfried, AFCEE
Brian Vanderglas, Parsons
File 744223.04



