DEPARTMENT OF THE ARMY
CAMP STANLEY STORAGE ACTIVITY, RRAD
25800 RALPH FAIR ROAD, BOERNE, TX 78015-4800

28wDeceﬁbér 2004

U-011-05
Mr. Sonny Rayos
Texas Commission on Environmental Quality
Industrial and Hazardous Waste Section
PO Box 13087 (MC-127)
Austin, TX 78711-3087

Subject: Response to Texas Commission on Environmental Quality
(TCEQ) Comments on the RFI and Interim Measures Waste
Management Plan dated August 2002, Camp Stanley Storage
Activity, Boerne, Texas, TCEQ Industrial Solid Waste
Registration #69026, EPA Identification Number TX2210020739

Dear Mr. Rayos:

The Camp Stanley Storage Activity (CSSA), Red River Army Depot,
Tank-Automotive and Armaments Command, Army Materiel Command, U.S.
Army is providing this response to your letter dated October 28, 2004.

Your October 28, 2004 letter provided a list of comments on the
report titled RFI and Interim Measures Waste Management Plan, August
2002. CSSA is responding to your letter to cover each of the
comment (s) in order to provide appropriate clarification of the
referenced document.

1. During the teleconference on July 1, 2004 CSSA staves discussed
the basis for classifying contaminated environmental media as listed
hazardous waste. This was again articulated in your letter dated July
15, 2004 under the heading “Unresolved Area of Concern #2 - AOC-65 and
F listed Waste.” The TCEQ has reviewed CSSA’s discussion. This
review indicates that the waste management plan contained a provision
for the purpose of resolving disputes. Section 3.1.1. of the Waste
Management Plan cites 30 Texas Administrative Code §335.512. Section
335.512(b) states that a person who believes that the executive
director staff has inappropriately classified a waste may appeal this
decision. The person shall file an appeal directly with the executive
director requesting a review of the waste classification. Our records
indicate that CSSA availed of this executive director review option.
Attached please find Enclosure No. 2, Mr. Scott Green’s letter dated
April 29, 2002, which responded to your letter dated April 15, 2002.
This TCEQ letter stated "“However, I would like to point out that the
fact that subject soil is located at or near a vat that is known to
have contained perchloroethylene (PCE) and trichloroethylene (TCE)
used for their solvent properties up to 1995 could provide grounds for
strong circumstantial case that any PCE or TCE contamination found in
the soil is from a listed source.” As a result of this letter, the
TCEQ has maintained that contaminated environmental media, which
contains listed hazardous waste should be managed as hazardous waste.
The TCEQ requires that any future remediation, cleanup, removal and
disposal of contaminated media from or near AOC-65 (and/or Building



90) should be according to the intent of the TCEQ letter dated April
29, 2002. In addition, any future remediation, cleanup, removal and
disposal of contaminated media from units or AOCs having similar or
identical circumstances such as those identified for AOC-65, shall be
according to the intent of the TCEQ letter dated April 29, 2002.

CSSA believes that a proper waste classification in accordance
with 30 TAC 335 Subchapter R and with respect to TCEQ’'s letter dated
April 29, 2002 was made on the environmental media within AOC-65.
CSSA will continue, where removal actions near units or AOCs having
similar circumstances, to be classified 1in accordance with the
provisions of 30 TAC Subchapter R as required.

2. Section 2.1.1 -~ Management of groundwater investigation derived
media. The TCEQ suggests changing the title to “Management of
investigation derived waste - groundwater medium.” In addition this

section may be divided into two subsections, such as: a) management of
uncontaminated groundwater and b) management of contaminated
groundwater. Please note that recovered groundwater during well
development may be included in this section. )

CssA will consider revising the Waste Management Plan (WMP) to
include management of uncontaminated and contaminated groundwater
media.

3. Section 2.1.2. - Management of solid investigative derived media.
The TCEQ suggests changing the title to “Management of investigation
derived waste - soil medium.” In addition, this section may be

divided into two subsections, such as: a) management of uncontaminated
soils and b) management of contaminated soils. Please note that soil .
cuttings may be included in this section. .

.C8SA will consider revising the WMP to include management of
uncontaminated and contaminated soil media.

4. The term “periodically” is undefined in Section 2.1.1 and 2.1.2.
For groundwater and soils, Camp Stanley Storage Activity (CSSA) should
include a sampling fregquency protocol (e.g., one analytical sample per
(x) gallons and one analytical sample per (y) cubic yvards). '

CSSA will consider revising the WMP to define the sampling
frequency for characterizing impacted media and/or waste. The
characterization frequency is derived from discussions with the
permitted disposal facility and follows acceptable practices for
ensuring that the media/waste 1in question 1is properly managed from
generation to final disposition.

5. CSSA should include a section and discussion on appropriate
disposal or management for industrial solid waste, municipal waste,
trash, or unexploded ordnance, etc., that may be discovered during
remediation and excavation activities.

 CSSA will consider revising the WMP to address the management of
industrial/municipal solid waste and unexploded ordnance (UX0)
generated during RCRA Facility Investigations (RFI) and remedial
activities associated with CSSA’s RCRA Section 3008(h) Administrative



Order with the USEPA dated 5 May 1999. The classification and

management of industrial solid waste and/or municipal solid waste will
follow reguirements set forth din 30 TAC 335 subchapter R and
appropriate guidance material from TCEQ. Regarding UXO, any UXO
material generated from RFI/remedial actions associlated with CSSA'’s
agreed order will be managed and handled by the US Army and follow
appropriate US Army Corps of Engineer procedures.

6. CSSA received previous approval from the TCEQ to continue
remediation and cleanup according to the Risk Reduction Standards
(RRS) . In Section 2.1.1, the report specified sampling of

investigation derived wastes and then comparing to the Texas Risk
Reduction Program (TRRP) Tier 1 Protective Concentration Levels (PCLs)
or Maximum Concentration Levels (MCLs). For consistency, CSSA should
make a determination whether remediation will be according to RRS or
TRRP. In addition, CSSA should make a determination whether
Residential or Non-residential PCLs or MCLs will be used. ‘

CSSA will proceed with closure of SWMUs and AOCs toc Risk
Reduction Standards for those units identified by letter dated 12 July
1999 which provided notice to the TCEQ of CSSAs intent of closure
pursuant to 30 TAC 335 Subchapter S. If in the future, a decision is
made to close solid waste management units or areas of concern under
the Texas Risk reduction Program (30 TAC 350), the TCEQ will be
notified. The comparison of potentially generated investigative
derived wastes to PCLs or MCLs is to provide the regulatory agencies
additional information indicating the protection of human health and
the environment.

7. With regard to the waste management plan to discharge groundwater
onto the ground surface after analysis that the COCs are below health-
based standards, this would require a review and concurrence from the
TCEQ Water Quality Division. Please provide a copy of the TCEQ letter
approving said disposal process.

CSSA’s Texas Pollutant Discharge Elimination System (TPDES)
permit is currently under renewal and includes the appropriate
standards for discharging groundwater. The current TPDES permit allows
for discharge of groundwater through Outfall 001 and 002.

8. The waste management plan, in Section 2.1.1, proposed the
construction of two ponds. Please provide notification to the TCEQ
according to the regquirements of 30 Texas Administrative Code §335.6.
As stated in §335.6, a person who intends to store, process, or
dispose of industrial solid waste without a permit shall notify the
executive director in writing that storage, processing or disposal
activities are planned, at least 90 days prior to engaging is such
activities.

CSSA will consider revising the WMP to remove the discussions
regarding the construction and operations of the impoundments. The
proposed second option using transportable 20-30 cubic yard containers
were used in the management of IDW generated during well instillations
at CSSA. The impoundments were not used nor constructed.



9. Section 2.1.2 states that solids with VOC concentrations at or
less that background will be transported and managed as fill material.
Please note that background concentration for VOCs is non-detect.

CSSA understands that background concentration for VOCs 1s non-
detect.

10. Mr. Richard Clarke, TNRCC Corrective Action Section, in a letter
dated August 12, 1996, approved the c¢riteria for disposal and
management of investigation derived waste onto the ground. Since that
time, more regulations and/or guidance have been written concerning
the management of investigation derived wastes or remediation wastes.
The TCEQ reguests CSSA to reevaluate and update the approved criteria
to remain consistent with current regulations or guidance concerning
remediation and investigation derived wastes.

CSSA will utilize the IDW management methods established with the
TCEQ through letter dated 12 August 1996 as it is appropriate with
closure standards derived from the Risk Reduction Rule (i.e., 30 TAC
335 Subchapter 8S). CSSA will consider revising the Waste Management
Plan to include the updated approval criteria and management of
investigative derived wastes when IDW are generated from closure
activities associated with the Texas Risk Reduction Program (i.e., 30
TAC 350).

11. In the detailed discussion of U210 and U228 wastes, it was stated
“it does not refer to solvent mixtures with multiple active
ingredients or process wastes.” This quote was not found in the 40
Code of Federal Regulations (CFR) for U listed waste. The TCEQ
requests that said citations be removed from the discussions.

CS8SA has included the statement in the WMP for a contained-in-

determination made on media generated with AOC-65. The statement is
correct, as mnmixtures are not included for listing criteria on
commercial chemical products. The phrase ‘“commercial chemical

product” refers to a chemical substance which is manufactured or
formulated for commercial or manufacturing use which consists of the
commercially pure grade of the chemical, any technical grades of the
. chemicals that are produced or marketed, and all formulations in which
the chemical 1is the sole active ingredient. It does not refer to a
material, such as a manufacturing process waste, that contains any of
the substances listed in 40 CFR 261.33(e)or 88(f), referred as U or P
listed waste. Where a manufacturing process waste is deemed to be a
hazardous waste because 1t contains a substance listed in paragraphs
(e} or (f), such waste will be listed-in either 40 CFR 261.31 or
§261.32 or will be identified as a hazardous waste by characteristics
set forth in 40 CFR Subpart C. Therefore the statement is applicable
and relevant and will not be discarded from CSSA’s contained-in-
determination made for impacted media within AOC-65.

12. Discussions on “etermination when contamination is caused by
listed hazardous waste” cited as reference the final NCP preamble as
stated in 55 Federal Register 8758 and the HWIR-Media proposed
preamble in 61 Federal Register 18805. It has been the understanding
of the undersigned that preambles are unenforceable. Please provide



additional discussions and/or examples where preambles have been

enforced by the EPA.

The references cited from the Federal Register are to provide
guidance and an interpretative assessment of the rule, which are
provided through the preamble process. It was not CSSA’‘s intent to
present the preamble as enforceable as only promulgated rules are
enforceable. Merely, the cited references from the preamble provided
by the USEPA are provided to give credence to the contained-in-
determination made on media generated within AOC-65.

13. The last paragraph of Section 3.1.1, states that “CSSA may assume
the source, contaminant or waste is not listed hazardous waste and,
therefore, provide that the material in question does not exhibit a
characteristic of hazardous waste, RCRA management requirement do not
apply.” Several pages of discussion focused on the premise that TCE
and PCE are not listed waste. CSSA should provide analytical protocol
(frequency, testing, etc.) in establishing characteristically
hazardous media or wastes. In addition, the TCEQ had stated in a
previous letter that screening for toxicity characteristic using the
factor 20X may not be a reliable indicator of the leaching capacity of
the material. The TCEQ cautions CSSA in using the 20X factor. The
TCEQ requires actual laboratory analysis of the sample for TCLP
~determination and statement(s) in the waste management plan requiring
such an analysis should be added.

CSSA will consider revising the WMP to include protocol for waste
classification of IDW, which would include the specification, sampling
fregquency, and laboratory testing regquired for such determinations.
However, CSSA will continue to use the 20X factor on totals analysis
to determine the appropriate COCs for conducting TCLP analysis on
impacted media. As stated in our response to the CEI-dated 12 August
2004, *“While CSSA recognizes that leaching potential from soil media
can be affected by soil textural class, the cation exchange capacity,
and other factors, the 20-times calculation represents the maximum
possible concentratiomn. The TCLP Method (USEPA SW-846 Method 1311)
indicates for wastes that are 100% solid, the maximum theoretical
leachate concentration can Dbe calculated by dividing the total
concentration of the constituent by 20. The dilution factor of 20
reflects the 1liguid to solid ratio dictated by the extraction
procedure. The value calculated using the 20x rule represents the
worst-case scenario, assuming both 100% solids and that 100% of the
constituent present is leached into the extract. For materials with
no liguid fraction (100% solids), the TCLP leaches 100 grams of sample
with 2,000 grams of leaching solution, providing a maximum of 20 times
dilution of constituents in the sample. Therefore, a waste material.
containing less than 20 times the maximum contaminant level (MCL)
identified in 30 TAC 335 subchapter R or 40 CFR 261.24 Table 1 for any
given constituent cannot exhibit the toxicity characteristics for that
constituent: Even if 100% of the constituent in the waste material
leaches out, the 20 times dilution of the extraction fluid would lower
the concentration of the constituent below the MCL. Thus, the 20
times screening evaluation of the totals results is conservative, and



therefore appropriate as a screening value.” If further clarification
is necessary please refer to Mr. Scott Green of the TCEQ’'s Waste
Evaluation Section on the use of total analysis as screening tool for
waste classification.

14. The statement in Section 3.3, which states that, “there are no
regulatory treatment requirements £for non-hazardous waste prior to
disposal” may be inaccurate. The closure of remediation performance
standard includes the statement that the remediation (of which
treatment may be a part of) shall be conducted in a manner that
minimize or eliminate, to the extent necessary to protect human health
and the environment, the escape of wastes, contaminants, leachate,
run-off or decomposition products to the surrounding environmental
media. Please modify this statement to incorporate the
remediation/closure performance standard.

CSSA indicated that non-hazardous waste/media are not required to
be treated before transport to an appropriate and permitted off-post
treatment, storage and disposal facility. The remediation and/or
closure performance standards are  separate from contaminated
waste/media characterization standards for off-post landfilling.
Therefore, CSSA will consider clarifying the statement for accuracy in
a revised WMP.

15, Section 3.4.1 discusses hazardous waste treatment and references
40 CFR 264 - Standards for owners and operators of hazardous waste
treatment, storage and disposal facilities. Several discussions were
made concerning the possible use of Corrective Action Management Unit,
Treatment Unit, Remediation Waste Management Site, Remedial Action
Plan and Staging Piles. These are remediation units available to
expedite cleanup at a permitted facility and therefore, may not be
applicable for use at CSSA because CSSA does not have a hazardous
waste permit. The TCEQ regquires a determination whether these units
are available for use at CSSA under the authority of the 3008(h)
Order. Otherwise, the only alternative available for hazardous waste
treatment at CSSA would be the exemption allowed if treatment were to
be conducted in tank and containers and within 90 days as provided in
40 CFR 262.34.

CSsA is authorized to utilize the cited hazardous waste
management units under the USEPA 3008(h) Administrative Order by
provision X. However, i1t is mnot CSSA’'s intent to utilize these
management units for the remediation of hazardous media. The section
will be revised to include the remediation/treatment efforts
anticipated and the standards for conducting the
remediation/treatment.

16. Section 4.1 Waste Identification, the TCEQ requires CSSA to
include a sampling protocol for TCLP analyses.

CSSA will consider revising the WMP to include the approval
criteria and management of investigative derived wastes including the
protocol for waste/contaminated media classification requirements.



free to contact me at (210) 295-7416 or Mr. Rod Hudson at
2373.

ccC:

If you have any questions regarding this information, please feel

Sincerely,

Do SA

Jason D. Shirley
Installation Manager

Mr. Greg Lyssy
EPA Region 6

Mr. Sonny Rayos
TCEQ, Corrective Action

Mr . Richard Garcia
TCEQ, Region 13

Mr. Stan Citron

(210} 221-

U.S. Army, Army Materiel Command, Command Counsel, General Law

Division (AMCCC-G)
Mr. Rod Hudson

U.S. Army, Army Medical Command, Fort Sam Houston, Staff Judge

Advocate

- Mr. Teresa DuPriest

Alr Force Center for Environmental Excellence

Ms. Julie Burdey
Parsons





